СТАТУТ  ПІДПРИЄМСТВА

 

 

 1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1.Цей Статут є новою редакцією Статуту Комунального підприємства «Здолбунівводоканал», затвердженого рішенням Здолбунівської міської ради від 25 грудня 2003 р. № 547 та зареєстрованого розпорядженням голови Здолбунівської районної державної адміністраціївід 14 січня 2004 року № 9.

1.2.Комунальне підприємство “Здолбунівводоканал” (надалі - Підприємство), є комунальною власністю Здолбунівської міської територіальної громади, прийнято в комунальну власність згідно рішення Здолбунівської районної ради від 14 листопада 2003 року № 133 та рішення Здолбунівської міської ради від 25 грудня 2003 року №547.

1.3.Підприємство є правонаступником Районного виробничого комунального водопровідно- каналізаційного підприємства “Здолбунівводоканал”.

1.4.Засновником та власником Підприємства є Здолбунівська міська рада Рівненської області (код ЄДРПОУ 05399130; місцезнаходження: Україна, 35705 Рівненська область. Рівненський район, м. Здолбунів, вул. Грушевського, будинок, 14).

1.5. Підприємство є юридичною особою з дня його державної реєстрації. Підприємство діє у формі комунального підприємства на умовах повного господарського розрахунку, користується правом господарського відання щодо закріпленого за ним майна, має право від свого імені укладати договори, набувати майнові і немайнові права та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у судах, здійснювати діяльність, яка відповідає напрямкам, передбаченим цим Статутом.

1.6. Підприємство діє на принципах господарської самостійності: має рахунки в банку, самостійний баланс, печатку та кутовий штамп встановленого зразка, інші печатки, бланк з власним найменуванням.

1.7.Підприємство в своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України, нормативно-правовими актами Президента України та Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Здолбунівської міської ради та її виконавчого комітету,цим Статутом.

1.8. Підприємство за своїми зобов'язаннями відповідає коштами та іншим майном, що є в його розпорядженні (крім основних фондів) та на яке відповідно до Закону може бути звернено стягнення на вимогу кредитора.

1.9. Підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями Власника, як і Власник не відповідає за зобов'язаннями Підприємства, крім випадків, передбачених законом.

2. НАЙМЕНУВАННЯ ТА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Найменування Підприємства:

2.1.1.Повне: КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ЗДОЛБУНІВВОДОКАНАЛ”.

2.1.2.Скорочене: КП “ЗДОЛБУНІВВОДОКАНАЛ”.

2.2.Місцезнаходження (юридична адреса)Підприємства: Україна 35705, Рівненська область, Рівненський район, місто Здолбунів, вул. Незалежності, буд. 13

3.МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

3.1.Основною метою діяльності Підприємства є видобування підземних вод, а саме видобування питних вод (для централізованого або нецентралізованого водопостачання), забезпечення водопостачання, водовідведення та очистка стоків всіх абонентів у м. Здолбунів та в інших населених пунктах в зоні діяльності підприємства, з забезпеченням вимог по якості питної води, нормативної чистки вод та охорони навколишнього середовища, реалізація на підставі одержаних прибутків економічних та соціальних інтересів трудового колективу.

3.2.Основними видами діяльності Підприємства є:

-     експлуатація водопровідно-каналізаційних систем і об'єктів;

-     виробництво та розподілення води засобами постійної інфраструктури (мережами труб і

трубопроводів) на промислові об'єкти і для цілей житлового господарства шляхом подачі води зі свердловин;

-       збір та відведення стічних вод на каналізаційні очисні споруди з метою подальшої їх очистки;

-  видача технічних умов на водопостачання та водовідведення при наявності вільних потужностей всім забудовникам, підприємствам, організаціям та умов приєднання абонентів до існуючих комунікацій;

-       виконання будівельно-монтажних робіт по будівництву, реконструкції, капітального ремонту об'єктів водопровідно-каналізаційного господарства;

-       прокладання внутрішніх сантехнічних мереж;

-       прокладання зовнішніх трубопроводів;

-       встановлення водомірних вузлів;

-       проектні роботи (для нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту; для звичайних умов);

-       розроблення містобудівної документації;

-       пусконалагоджувальні роботи;

-       проектування внутрішніх інженерних мереж, систем і споруд;

-       розробка та погодження схем водопостачання та водовідведення в населених пунктах, в зоні діяльності підприємства;

-       розвідка, добування, переробка корисних копалин;

-       встановлення, ремонт та сервісне обслуговування вузлів обліку води (лічильників), інших засобів вимірювання водопостачання та водовідведення;

-  користування надрами, експлуатація підземних прісних вод для централізованого водопостачання міста та населених пунктів в зоні діяльності Підприємства;

-       розробка проектно-кошторисної документації;

-       транспортно-експлуатаційні послуги.

Підприємство може здійснювати інші види діяльності, не заборонені чинним законодавством України. У разі, коли необхідний вид діяльності потребує відповідного дозволу, сертифікації або ліцензії, Підприємство отримує їх у встановленому чинним законодавством порядку.

4. СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ ПІДПРИЄМСТВА

4.1.Для забезпечення діяльності Підприємства створюється статутний капітал, який формується з активів Підприємства і становить 6 990 873, 40 (шість мільйонів дев’ятсот дев’яносто тисяч вісімсот сімдесят три) гривні 40 коп.

4.2.Зміна розміру статутного капіталу Підприємства здійснюється за рішенням Здолбунівської міської ради.

5. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ПІДПРИЄМСТВА

5.1. Підприємство має право:

5.1.1.Самостійно планувати, організовувати та здійснювати свою господарську діяльність, визначати та реалізовувати перспективи свого розвитку.

5.1.2.Розпоряджатися одержаним доходом (прибутком), що залишається, після сплати податків та інших обов'язкових платежів, відповідно до чинного законодавства України.

5.1.3.Залучати на договірній основі для виконання конкретних замовлень кваліфікованих спеціалістів на умовах сумісництва чи контрактної системи найму. Самостійно визначати розміри та порядок оплати праці, у відповідності з чинним законодавством. Формувати структуру управління та штатний розклад підприємства у межах нормативної чисельності.

5.1.4.Укладати господарські договори (контракти) з державними, колективними, іншими організаціями і окремими фізичними особами на виконання робіт, надання послуг та їх реалізацію на договірних умовах.

5.1.5.Самостійно, в межах діючого законодавства, встановлювати форми та системи оплати праці, її організації та нормування, правила внутрішнього трудового розпорядку.

5.1.6.У разі затвердження цін (тарифів) на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення нижчими від розміру економічно обгрунтованих витрат, підприємство має право на відшкодування з міського та державного бюджетів різниці між затвердженим розміром цін (тарифів) та економічно обгрунтованими витратами на виробництво цих послуг.

5.1.7.Вимагати від замовників дотримання договірних зобов'язань.

5.1.8.Вносити пропозиції Власнику щодо змін та доповнень до Статуту Підприємства, його реорганізацію та ліквідацію.

5.1.9.За погодженням із Власником передавати в оренду фізичним та юридичним особам майно, що знаходиться на балансі підприємства, відчужувати таУабо іншим організаціям, фізичним та юридичним особам надане йому майно.

5.2.Обов'язки Підприємства:

5.2.1.Суворо дотримуватись положень відповідних законодавчих актів та цього Статуту.

5.2.2.Дотримуватись діючих вимог з питань охорони праці, техніки безпеки та протипожежної безпеки на виробництві.

5.2.3.Забезпечувати своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам Підприємства.

5.2.4.Вирішувати питання матеріально-технічного забезпечення та раціонального врікористання матеріальних та технічних ресурсів.

6.ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА

6.1.Управління Підприємством здійснюється відповідно до Статуту директором на умовах поєднання прав міської ради щодо господарського використання свого майна і сполучення єдиноначальності з самоуправлінням трудового колективу. Директор Підприємства призначається на посаду та звільняється з посади розпорядженням міського голови. Директор Підприємства діє на контрактній основі, без доручення. Власник здійснює свої права по управлінню Підприємством безпосередньо у випадках:

-      затвердження внесених змін та доповнень до Статуту;

-      координації діяльності підприємства;

-      створення та ліквідації дочірніх підприємств, філій та представництв;

-      вирішення питань про реорганізацію та ліквідацію підприємства;

-      здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю Підприємства.

6.2.Директор підзвітний Власнику, відповідає за діяльність Підприємства та виконання своїх функціональних обов'язків.

6.3.Директор Підприємства:

6.3.1.Забезпечує виконання поточних та перспективних планів Підприємства.

6.3.2.Без доручення представляє Підприємство у відносинах з юридичними та фізичними особами.

6.3.3.Розробляє та подає Власнику або уповноваженому ним органу пропозиції щодо перспективного розвитку водопостачання та водовідведення для включення в плани проектування та будівництва із залученням коштів промислових підприємств, розташованих в зоні діяльності Підприємства.

6.3.4.Розпоряджається майном та грошовими коштами Підприємства у межах визначених Власником.

6.3.5. Відкриває розрахунковий та інші рахунки.

6.3.6.Формує штат працівників виходячи з виробничих потреб та фінансових можливостей, створює належні умови для високопродуктивної праці, забезпечує додержання вимог законодавства про працю, соціальне страхування, правил і норм охорони праці, техніки безпеки. Штатний розпис Підприємства за поданням Директора погоджується міським головою.

6.3.7. Приймає на роботу та звільняє з роботи працівників.

6.3.8.Видає накази та вказівки, інструкції, положення, обов'язкові для всіх працівників Підприємства.

6.3.9.Вирішує всі питання господарської та фінансової діяльності Підприємства, які не входять до виключної компетенції Власника.

6.4.На час відсутності директора Підприємства його обов’язки за наказом директора виконує головний інженер Підприємства.

7. ПОВНОВАЖЕННЯ ТРУДОВОГО КОЛЕКТИВУ

7.1.Трудовий колектив Підприємства складають працівники, які працюють на Підприємстві на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівішка з Підприємством.

7.2.Органом самоврядування трудового колективу є збори трудового колективу Підприємства. Кожен член трудового колективу на зборах має один голос. Збори вважаються правомочними за умови присутності на них більшості членів трудового колективу. Рішення приймаються простою більшістю голосів від кількості присутніх на зборах.

7.3.Трудовий колектив на зборах:

-      розглядає та затверджує проект колективного договору;

-      розглядає та вирішує питання самоврядування трудового колективу;

-      визначає та затверджує перелік та порядок надання працівникам Підприємства соціальних пільг.

7.4.Інтереси трудового колективу представляє Профспілковий комітет.

8. МАЙНО ПІДПРИЄМСТВА

8.1.Майно Підприємства складають основні фонди і оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Підприємства.

8.2.Майно Підприємства утворюється за рахунок:

-       майна переданого Власником;

-   доходів від реалізації продукції, робіт і послуг у відповідності з предметом діяльності Підприємства;

-       безкоштовних або благодійних внесків, пожертвувань українських та іноземних підприємств, організацій, громадян;

-       кредитів банків та інших кредиторів;

-       капітальних вкладень та дотацій із бюджету;

-       інших джерел, не заборонених законом.

8.3.Грошові засоби Підприємства зберігаються на розрахунковому, валютному та інших рахунках і використовуються ним самостійно.

8.4.Майно Підприємства може бути вилучене лише за рішенням судових органів.

8.5.Підприємство із згоди Власника може об'єднувати частину свого майна та грошових засобів з майном і грошовими засобами державних, кооперативних, громадських та інших організацій для спільного виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг, у тому числі шляхом організації спільних підприємств з іноземними партнерами.

8.6.Збитки, завдані Підприємству в результаті порушення його прав громадянами або юридичними особами, відшкодовуються відповідно до чинного законодавства України.

9. ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ

9.1.Підприємство здійснює облік результатів своєї роботи, веде оперативний бухгалтерський і статистичний облік.

9.2.Бухгалтерський оперативний та статистичний облік та звітність на Підприємстві ведуться у відповідності з нормами, діючими в Україні. Організація діловодства на Підприємстві його структурних підрозділах і представництвах встановлюється директором Підприємства.

9.3.Відповідальність за стан обліку, своєчасне подання бухгалтерської та іншої звітності покладається на головного бухгалтера Підприємства, компетенція якого визначається посадовою інструкцією.

 9.4. Операційний рік встановлюється з 01 січня по 31 грудня включно.

ідприємство 1 його посадові особи несуть встановлену законодавством відповідальність за достовірність річного звіту та балансу.

10. ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА

10.1.Підприємство розробляє і подає на погодження міському голові штатний розпис, вюначає склад, форму і систему оплати праці працівників Підприємства, які стимулюють їх підвищення продуктивності, якість та культуру обслуговування, зниження затрат у відповідності до чинного законодавства.

10.2.Праця окремих працівників може здійснюватися як на підставі штатних посад, так і за сумісництвом.

10.3.Підприємство вправі залучати до роботи іноземних спеціалістів, самостійно визначати форми, системи, розміри та види валюти для оплати праці.

10.4.У випадках необхідності виконання конкретних робіт чи наданні послуг Підприємство має право залучати громадян, виробничі та інші колективи на підставі індивідуальних угод з оплатою праці на договірній основі.

11. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

11.1.Підприємство має право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність. Зовнішньоекономічна діяльність Підприємства є частиною зовнішньоекономічної діяльності України і регулюється її законами.

11.2.Здійснюючи зовнішньоекономічну діяльність. Підприємство має право вступати у відносини з різного роду підприємствами, організаціями, іншими юридичними особами, а також фізичними особами зарубіжних країн у відповідності з цілями і предметом діяльності Підприємства, а саме експортувати продукцію і послуги власного виробництва, та продукцію й послуги, вироблені Підприємством внаслідок спільної діяльності з іншими підприємствами.

12. ПРИПИНЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА

12.1.Припинення Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або шляхом ліквідації за рішенням Власника Підприємства, суду та в інших випадках, встановлених чинним законодавством України.

12.2.Ліквідація Підприємства проводиться ліквідаційною комісією.

12.3.При реорганізації та ліквідації Підприємства працівникам, які звільняються, гарантується дотримання їх прав та інтересів відповідно до чинного законодавства України та колективного договору.

12.4.Підприємство вважається таким, що припинило свою діяльність, з дня внесення до Єдиного державного реєстру України запису про припинення його діяльності.

12.5.Майно Підприємства, що залишилось після розрахунків з бюджетом, оплати праці працівників, розрахунків з кредиторами використовується за рішенням Власника.

13. ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ

13.1.Зміни та доповнення до цього Статуту оформляються шляхом викладення Статуту в новій редакції. Рішення про внесення змін до цього Статуту приймається Власником.

13.2.3МІНИ і доповнення набувають чинності з моменту їх державної реєстрації та внесення відповідного запису про це до Єдиного державного реєстру.

14. СПОРИ ЗА УЧАСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

14 1 Спопи Підприємства з фізичними особами, українськими та іноземними юридичними особами, включаючи Власника Підприємства, розглядаються у відповідності до чинного

15. ОБОРОННІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ПІДПРИЄМСТВА

15.1.Виконувати обовязки по веденню військового обліку. Вести військовий облік військо зо овязаних і призовників, в 7-денний строк подавати у військкомат про прийнятих (звільнених) на роботу військовозобов'язаних і призовників, про зміну посади, забезпечувати оповіщення їх по виклику до військкомату і забезпечувати своєчасну явку.

15.2.При наявності більше 20 військовозобов'язаних, які приписані до військових частин, створити штаб оповіщення.

15.3.При наявності техніки, яка приписана до військових частин, підтримувати цю техніку в ПОСТІЙНІЙ готовності та забезпечувати своєчасну доставку її в пункти, вказані в нарядах військкомату.

15.4.Виконувати інші обов'язки, встановлені законом по оборонних питаннях і нести витрати, передбачені законом.

16. ЗАВДАННЯ ПІДПРИЄМСТВА ПО ЦИВІЛЬНІЙ ОБОРОНІ

16.1.Надавати своїм працівникам сховища, забезпечувати засобами індивідуального захисту, сприяти здійсненню евакозаходів, створенню сил для подолання наслідків надзвичайних ситуацій та їх готовності до практичних дій.

16.2.Здійснювати організаційні та інженерно-технічні заходи для підвищення безпеки виробництва та його сталості в умовах надзвичайної ситуації.

16.3.При наявності 100 і більше працюючих створити штаб цивільної оборони об'єкта.

16.4.Виконувати інші зобов'язання, встановлені законодавством України з питань ЦО, накази, розпорядження начальника ЦО, начальника штабу ЦО, голови постійної комісії техногенно- екологічної безпеки і надзвичайної безпеки і надзвичайних ситуацій міста і нести витрати, передбачені законом.