ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

щодо потреби перегляду тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення для усіх категорій споживачів

по КП «Здолбунівводоканал»

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 зі змінами, з метою забезпечення відшкодування всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із наданням послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, перегляд тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення та їх структури здійснюється уповноваженим органом щороку за заявою ліцензіата.

Діючі тарифи на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення були затверджені рішенням виконавчого комітету Здолбунівської міської ради від 24.01.2024 року №2 «Про коригування розмірів тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що надаються комунальним підприємством «Здолбунівводоканал ».

Зміна вартості послуг відбувається по незалежних від підприємства причинах, а саме:

-  суттєве зростання вартості послуг РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» за каналізаційні послуги водовідведення з 6,10 до 12,74 грн. без ПДВ; (+108,8%)

- зміна ціни на електроенергію ( в т.ч. розподіл) в тарифі для усіх категорій споживачів відповідно до рахунків Рівнеобленерго та РОЕК з 6,9968 до 6,28298 грн/кВт.год (без ПДВ);        (-10%)

-  зміна вартості паливно-мастильних матеріалів, матеріалів на ремонт основних засобів;

- планове зростання обсягів реалізації послуг з централізованого водопостачання та водовідведення (як наслідок застосуванням підприємством положень Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»);

- зростання розміру мінімальних гарантів в оплаті праці передбачених Галузевою угодою між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення на 2023-2027 роки. (+11%).

- відповідне зростання розміру відрахувань на соціальні заходи;

- постійне зростання вартості матеріалів, реагентів, запасних частин, обладнання та комплектуючих, що необхідні для обслуговування, експлуатації та ремонту мереж, обладнання та устаткування насосних станцій, які є фізично зношеними, а 84% водопровідних та каналізаційних мереж мають вік понад 30 років.

Мають місце і спричиняють значний вплив на результати діяльності підприємства не обліковані витрати, що включають в себе:

-          витоки з трубопроводів при аваріях;

-          сховані витоки води з трубопроводів;

-          витоки з ємкісних споруд, які побудовані ще в 80-х роках;

-          втрати води, що не зареєстровані засобами вимірювальної техніки (за рахунок порогу чутливості водо лічильників);

-          втрати, пов’язані з несанкціонованим відбором води з мережі;

-          відсутність обліку споживання послуг абонентами Залізничного водоканалу;

-          не обліковані стоки стічних вод з площ ОСББ та приватних, госпрозрахункових підприємств та підприємців.

Виходячи з вищевикладеного, підприємство вимушене переглянути тарифи на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Розрахунок проекту тарифів проводився згідно з «Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та централізованого водовідведення», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року №869 зі змінами та наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №239 від 12.09.2018 р.

 

 

 Таким чином пропонуємо затвердити наступні економічно обґрунтовані тарифи:

 

                                                            Затверджений      Економічно                     Різниця               %

                                                               грн./м.куб.        обґрунтований,                   грн.               зміни

                                                                                               грн./м.куб.

-          централізоване водопостачання     25,26                    25,68                              0,42                 1,7

-          централізоване водовідведення      36,05                    51,67                           15,62               43,3

-          разом                                                  61,31                    77,35                           16,04               26,2

 

Даний розрахунок виконано без врахування очікуваного подальшого зростання цін на електроенергію. При наявності підтверджувальних документів на її зростання, підприємство залишає за собою право згідно законодавства провести перерахунок поданих матеріалів.

Встановлення економічно обґрунтованого тарифу дозволить безперебійно та якісно постачати послуги споживачам, сприятиме рентабельній роботі підприємства.

 

 

Директор       Анатолій СТОЛЯРЧУК